Consulting

WEB DESIGN: Verkkosivujen suunnittelu ja toteuttaminen

Web design, eli verkkosivujen suunnittelu, on ammatti, jossa suunnitellaan sekä toteutetaan nettisivut, yleensä yritykselle tai yhteisölle. Kotisivu on organisaation ”tärkein käyntikortti” – hyvä verkkosivu voi olla avain yrityksen menestymiseen, ja huono nettisivu voi pahimmillaan ajaa asiakkaita pois ellei yrityksen menestyminen ole jo täysin tyssännyt siihen, ettei esimerkiksi nettisivuja ole olemassa. Verkkosivujen tulee siis olla täysin käyttäjälähtöisesti suunniteltu ja toteutettu, ja ellet itse omaa vaadittavia taitoja, siihen voi palkata ammatikseen verkkosivuja suunnittelevan web designerin.

Miksi tarvitsen verkkosivut?

Näin teknologian nousun aikakautena ei varmaan tarvitse erityisemmin selittää, miksi yritys tarvitsee nettisivut. Lyhyesti, nettisivujen tarkoituksena on tarjota tietoa helposti ja nopeasti (esimerkiksi aukioloajat), helpottaa asiakkaan ostokokemusta (esimerkiksi nettitilaukset), ja parantaa myyntiä markkinoimalla asiakkaalle lisätuotteita. Lisääntynyt mobiililaitteiden käyttö tarkoittaa luonnollisesti sitä, että asiakkaat kantavat mukanaan laitetta, joka mahdollistaa esimerkiksi verkossa ostamisen. Olemalla aina mukana siellä, missä asiakaskin, yrityksen mahdollisuudet myyntiin ja näkyvyyteen ovat huomattavasti korkeammalla, kuin jos asiakkaalla on mahdollisuus ostaa tai tutkia verkkosivuja ainoastaan kotonaan. Yksinkertainen käyttökokemus on tutkittu olevan asiakkaalle keskeistä tehdessään ostopäätöstä, joten kaiken turhan voi karsia verkkosivuista pois, jolloin yrityksellekin jää enemmän resursseja keskittyä olennaiseen. Niin asiakas kuin yrittäjäkin ovat tyytyväisiä, kun pääsevät helpolla.

Teknologia mahdollistaa myös prosessien automatisoinnin, joka vuorostaan tarvitsee alustan, joka yhdistää teknologian, asiakkaan, ja yrityksen – verkkosivu toimii teknologian työkaluna, yhdistäen edellä mainitut tekijät toisiinsa. Toimiva verkkopalvelu on linjauksessa yrityksen muiden järjestelmien kanssa. Esimerkkinä, jos asiakas tilaa tuotteen organisaation kotisivuilta, tiedon on liikuttava myös logistiikkaosastolle, jotta tuote osataan ottaa varastosta ja lähettää edelleen asiakkaalle. Samalla tekoäly pitää kirjaa, ovatko tuotteet vähissä varaston puolella, ja jos ovat, se osaa hälyttää oikean henkilön tilaamaan lisää. Jos tieto ei kulje muihin yrityksen osa-alueisiin, asiakkaan tekemä tilaus on täysin hyödytön yritykselle sekä asiakkaalle – tuote ei liiku mihinkään, ellei joku manuaalisesti seuraa netissä tehtyjä tilauksia. Samoja prosesseja voi käyttää muun muassa verkkosivujen kautta tulleisiin yhteydenottoihin. Toimivat nettisivut mahdollistaa nopean ja asiantuntevan vastauksen asiakkaalle, jolloin myyntikin on todennäköisempää.

Yritys viestittää jatkuvasti ensivaikutelmaa uusille asiakkaille. Toimivien verkkosivujen avulla pystyt luomaan hyvin yksilöidysti ensivaikutelman potentiaalisille asiakkaille. Esimerkiksi lastentarvikeliikkeen asiakkuudet sekä myyntivoitto voi kasvaa huomattavasti, kun heille suunnitellaan värikkäät, interaktiiviset verkkosivut, jotka innoittavat vanhempia ostamaan kyseessä olevalta liikkeeltä. Tutkitusti, visuaalisuus myy. Ihmiset syövät silmillään, ja sama pätee ostamiseen ja hyvän/huonon mielikuvan luomiseen. Verkkosivut luovat parhaimmillaan luotettavan ja laadukkaan kuvan yrityksestä tai organisaatiosta. Brändin tuotemerkin esillä oleminen myös vaikuttaa yrityksen tunnistettavuuteen, ja jos asiakas tunnistaa brändin ja kokee, että se on tuttu, hän todennäköisemmin myös upottaa rahojaan tähän brändiin.

Kannattaa siis satsata verkkosivujen suunnitteluun, vaikka se söisi osan yrityksen budjetista. Kotisivut eivät ole hyvä säästökohde. Mitä todennäköisemmin sijoitus monipuolisiin, ammattimaisiin nettisivuihin maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti. Jos yrityksestä ei löydy pätevää tekijää, on suositeltavaa ulkoistaa web design ihmiselle tai firmalle, jonka sen osaa. Se säästää yritykseltä myös aikaa, sillä web design ei ole ihan helpoimmasta päästä täysin osaamattomalle. Vaikka verkossa pystyy luomaan itse verkkosivuja selkeiden ohjeiden ja helppokäyttöisten ohjelmien avulla, web designer osaa myös yhdistää ulkonäön ja käytettävyyden edellä mainittuihin visuaalisiin seikkoihin. Hyvien ja huonojen nettisivujen ero voi olla niinkin yksinkertainen asia, kuin millä fonttikoolla tietty teksti on sinne sijoitettu.