Consulting

Parhaita teknologiainnovaatioita yrityksellesi

Olemme tulleet kauas niistä päivistä, kun yritystoiminnan avuksi riitti kirjoituskoneja ehkä päivän lehti, sekä hyvä bisnesidea ja valtavasti intoa. Jo pelkästään teknologia on mennyt niin hurjaa vauhtia eteenpäin viime vuosina, että hitaimmat eivät ehdi pysyä perässä. Tulevaisuudentutkijat ennustavatkin raporteissaan, että uudet teknologiat tulevat mullistamaan maailmaa ennennäkemättömästi – eikä vähiten yritysmaailmassa.

Tekniikka onkin muuttanut liiketoimintaa, ja voidaan sanoa, että yhä useammilla ihmisillä on mahdollisuus päästä sellaisiin tavoitteisiin ja kokeiluihin mitä he eivät olisi voineet kuvitellakaan. Kun melkein joka päivä syntyy jokin uusi innovaatio, voidaankin kysyä: mikä tai mitkä niistä voisivat olla juuri minulle ja yritykselleni parhaimpia ja tarpeellisimpia? Lähdetäänpä tarkastelemaan joitakin uusimmista teknologian innovaatioista.

Teknologiassa on varaa mistä valita

Yksi huimimmista teknologian uutuuksista on varmastikin lisätty todellisuus eli AR. Termi viittaa näkymään, johon on lisätty tietokoneella tuotettua tietoa, esimerkiksi ääntä, kuvaa, videota tai jopa GPS-informaatiota. Lisättyä todellisuutta on jo otettu käyttöön monilla alueilla, mutta se tulee asiantuntijoiden mukaan vaikuttamaan entistä enemmän elämäämme lähitulevaisuudessa, ja sillä tulee varmasti olemaan mullistava vaikutus näkökulmaamme tiedonhakuun. Reaaliaikainen kielenkääntäminen äänitunnistusteknologian ja tekoälyn avulla on ehdottoman loistava innovaatio, kun ajatellaan vaikkapa keskustelua vieraskielisen asiakkaan kanssa. Ei enää sanakirjan selailua ja kohtalokkaita käännösvirheitä.

A.I.

Tekoäly on jo sanana ollut kauan tietoisuudessamme, mutta senkään kehitys ei ole jäänyt polkemaan paikalleen. Erään tutkijan mukaan tekoäly vaikuttaa jo nyt yhteiskuntaan paljon enemmän kuin konsanaan internet 1990-luvulla. Vielä vähän aikaa sitten tekoälyn luominen mobiilisovelluksiin oli sekä kallista että vaikeaa. Tänä päivänä se on paitsi paljon edullisempaa, myös helpompaa. Mobiilisovelluksiin voidaan esimerkiksi sisällyttää Googlen, Amazonin tai Microsoftin palveluja, joissa käytetään tekoälyä. Käyttäjien toiveet ja tarpeet on ennakoitu, ja tämä on muuttanut käyttäjäkokemuksia entistä paremmiksi viime vuosina.

Halpa ja nopea tiedon tallennus, onko sellaista? Kyllä on nykyään, ja virtuaalista todellisuutta, tekoälyä ja pilvipalveluja pidetäänkin eräinä kuumimmista teknologian trendeistä. Kun pienissä tai keskisuurissa yrityksissä ei useinkaan ole osaamista ylläpitää järjestelmiä, tai rahaa ei ole käytettäväksi paljoakaan tähän, tarjoavat pilvipalvelut joustavan ja verrattoman vaihtoehdon palvelunsaantiin. Kun näissäkin kustannukset ovat huimassa laskusuunnassa, ja kun tarjolla on moderneja solid-state -asemien palveluja, joihin voi luottaa, ei ihme, että näistä innovaatioista ollaan, no, innoissaan.

Oletko huolissasi siitä, että yrityksellesi pitää rakentaa sovelluksia, ja myös maksaa niiden käyttöönotosta ja ylläpidosta? Teknologia ei voi luvata täysin ilmaista sovellusten käyttöönottoa, mutta Serverless-ylläpitopalvelut ja tietojenkäsittely tekee siitä ainakin halvempaa ja nopeampaa. Tämän teknologisen innovaation mahdollisuuksien sanotaan olevan loputtomat. Tekoälypohjainen syväoppiminen. Tämä sanapari on TOP 10:ssä, kun puhutaan suurimmista teknologiainnovaatioista mitä viime vuosina on tehty. Tietokoneeseen on saatu aivan ennennäkemätön kyky analysoida dataa ja tehdä ennustavia analyyseja, vaikka algoritmi ei tiedä mitkä muuttujat ovat tärkeitä. Ei ehkä helpoin asia ymmärtää, mutta meille on luvattu, että juuri tällainen valvomattoman oppimisen rakenne tulee muuttamaan merkittävästi teknologiaa. Kuka tietää, tämä saattaa olla piankin aivan perusasioita meille kaikille mitä tulee uudenlaiseen teknologiaan.

Aivotietokoneliitäntä, brain-computer interface eli BCI on yhteistyötä aivojen ja laitteen välillä. Se mahdollistaa suoran viestintäradan aivojen ja jonkin ohjattavan kohteen, kuten vaikka kursorin, välillä. Sen sijaan että aivot ohjaisivat sormeasi tietokoneen hiiren päällä, ne lähettävätkin signaalin suoraan mekanismiin, joka ohjaa kohdistinta tietokoneen näytöllä. Myönnettävä on, että tämä alkaa kuulostaa jo tieteiselokuvan juonelta, mutta haluammeko, ja voimmeko edes, jarruttaa teknologisten innovaatioiden kehitystä?

Tämä lyhyt katsaus ei varmastikaan tuonut esille kaikkia uusien teknologioiden hienouksia, tai ehkä sinua jäi mietityttämään, olisiko juuri sinun yrityksellesi jotain sopivampaa ja erilaista. Kannattaa pitää itsensä ajan tasalla innovaatioiden suhteen, sillä tavalla tai toisella teknologia menee eteenpäin meidän jokaisen kohdalla, niin hurjaa sen vauhti tuntuu olevan. Voi loppujen lopuksi olla niin että jotkin aivan lähimenneisyydessämme tehdyt teknologiauudistukset ovat ensi vuosikymmenellä jo museotavaraa.

Tekoäly

heinäkuu 16, 2019

Erilaisia tietokoneviruksia

marraskuu 15, 2019