Consulting

Lumoava teknologian maailma

Teknologia sallii meidän tehdä jo asioita, joista emme olisi kymmenen vuotta sitten haaveilleetkaan, ja se astelee aina vain suuremmilla harppauksilla eteenpäin. Kiitos uraa uurtavan tutkimus- ja kehitystyön, olemme päässeet saavuttamaan todella suuria merkkipaaluja sekä onnistuneet helpottamaan normaalia, päivittäistä arkielämää.

Tiede ja luovuus kulkevat usein käsi kädessä teknologian kanssa. Sen maailma on todella kiehtova ja mukaansa tempaava. Teknologia on hyvin laaja termi, joka kätkee alleen kymmeniä eri aloja – se voi tarkoittaa ohjelmistoa, prosessia, fyysistä toimintoa tai vaikkapa tiettyjä menetelmiä. Alalla oppiminen on jatkuvaa, ja uusia keksintöjä, pieniä ja suuria, saadaan käyttöön tasaisesti.

Teknologian vaikutukset yhteiskuntaan ja elämään

Teknologia terminä voi olla hankala määritellä, mutta sen vaikutukset yhteiskuntaan ja elämään ovat hyvin selkeästi nähtäviä, konkreettisia asioita. Harvassa rupevat olemaan henkilöt, jotka muistaisivat enää aikaa, jolloin viestin perille saamiseen piti käyttää kynää ja paperia – jotka myös aikoinaan ovat olleet suuria keksintöjä! Teknologian avulla maailma on pienempi kuin koskaan. Tiedon välitys tuhansien kilometrien päähän onnistuu internetin avulla ilman pienintäkään viivettä. Yhteydenpitoon löytyy lähes jokaisesta taskusta älypuhelin ja kotoa todennäköisesti lisäksi tietokone. Kotien tekninen varustus on todella kattavaa. Kuka muistaa enää, kuinka joskus lattioiden puhdistamiseen tarvittiin harja ja rikkalapio? Imurit, sähkövatkaimet, pesukoneet, kahvinkeittimet, sähköuunit – kaikki niin kovin tuttuja, ettemme kiinnitä niiden käyttöön mitään erityistä huomiota. Kuvittelepa, että ne katoaisivat maailmasta. Töiden jälkeen jäljelle jäävä aika menisi käytännössä vain ja ainoastaan kotiaskareiden hoitamiseen! Tämän päivän teknologian avulla kodeista saadaan rakennettua varsinaisia viihdekeskuksia, joissa nauttia vapaa-ajasta. Lääketiede pystyy vastaamaan yhteiskunnan tarpeisiin aina vain paremmin ja tarkemmin kiitos tutkimustyön. Teknologian kehitys näkyy selkeästi esimerkiksi operointisaleissa, sairauksien, geeniperimän ja veren tunnistamisessa ja tutkimisessa sekä yleisesti hoidon välineissä. Tämä arvokas työ teknologian saralla on säästänyt miljoonia ihmishenkiä tähän päivään mennessä.

Teknologian luomat mahdollisuudet

Teknologia ja sen jatkuva kehittyminen luo paljon mahdollisuuksia niin työelämän, teknisen teollisuuden, palvelujen kuin terveydenhuollonkin saralla.

Liike-elämässä sen mahdollisuudet ovat lähes loputtomat. Teknologian avulla asiakkaan tunteminen käy kaiken aikaa helpommaksi. Tämän ansiosta esimerkiksi palvelua voidaan parantaa ja asiakasohjelmia räätälöidä henkilökohtaisemmiksi. Tuotannon tehostuminen manuaalisella puolella on yksi teknologian kehityksen luonnollisia etuja.

Yhtälailla myös yhteiskunnalle teknologia kehitystyön edut ovat merkittäviä. Toki siihen liittyy myös eettisiä kysymyksiä, kuten robotiikan älyllistämiseen liittyvät mahdolliset ongelmat, mutta kaikkiaan tulevaisuuden näkymät ovat valoisia. Maatalouden ongelmiin voidaan löytää ratkaisuja teknologian kehittymisestä, ja opimme tuntemaan ympäristöämme aina vain paremmin ja syvällisemmin – kuka tietää, vaikka avaruuden arvoituksetkin avaisivat itseään tulevaisuudessa?

Miten teknologian tutkimuksen talous toimii

Kuka sitten tekee tätä arvokasta tutkimustyötä, ja mistä siihen tarvittavat rahat tulevat? Rahoittajat voivat olla joko julkisia tai yksityisiä tahoja. Teknologian tutkimuksen työtä tehdään esimerkiksi tutkimuslaitoksissa, yliopistoissa sekä teknologia-alan yrityksissä. Valtio on alalla usein todella merkittävä tekijä ja tutkimuksen edistäjä. Myös asevoimat voivat toimia rahoittajan tutkimustyölle. Tällöin tutkimus keskittyy uusien aseiden ja tekniikoiden kehittelyyn, ja tuorein teknologia päätyy ensimmäiseksi armeijan käyttöön. Suomessa tutkivaa työtä avustavat Teknologian tutkimuskeskus VTT, Tekes ja yliopistot.

Miten teknologian tutkimuksen talous toimii

Yksityiselle sektorille on elintärkeää pysyä ajan hermolla teknologian kehityksessä, mikäli menestystä toivotaan. Tästä syystä suuri osa yksityisistä alalla toimivista tahoista budjetoivat joka vuosi osa liikevaihdosta tutkimustyöhön. Esimerkiski ilmailuteollisuuden yritykset suuntaavat keskimääräisesti noin 15% liikevaihdosta puhtaaseen tutkimustyöhön. Elektroniikkateollisuudessa tämä vastaava luku on 10%. Suomessa valtion avustukset jäävät pienemmiksi kuin yksityisen puolen rahoitus. Kotimaassamme reilusti yli puolet teknologian tutkimuksesta rahoitetaan suuryritysten voimin.

Uudet teknologiat

maaliskuu 19, 2019

Tekoäly

heinäkuu 16, 2019