Consulting

Erilaisia tietokoneviruksia

Tietokoneet ja teknologia – mikä ihana asia, mutta samalla niin vaikea. Kuinka olemmekaan niin kiintyneitä muovinpalasiin, jotka yhdistävät meidät kaikkialle maailmaan sekunneissa. Nykyaikaa ei olisi ilman tietokoneita ja tietokoneita ei olisi ilman nykyaikaa. Kuten on oletettavaa, tietokoneiden suosio on tuonut mukanaan myös huonoja puolia. Tämä tapahtuu käytännössä joka kerta, kun jokin asia on ahkerassa käytössä – joku haluaa hyötyä muista ihmisistä. Tästä ovat kehittyneet erilaiset tietokonevirukset, jotka vaikeuttavat tiettyjen tietokoneiden käyttöä.

Tietokoneviruksissa pääosin tilanne on se, että se vaikuttaa vain ja ainoastaan Windows-käyttöjärjestelmällä pyöriviin tietokoneisiin. Muut käyttöjärjestelmät eivät ole mahdollistaneet virusten olemassaoloa ja vaikka Windows yrittää kuinka taistella, ne eivät silti pärjää rikollisille. Tietokoneviruksen perimmäinen tarkoitus on kerätä tietoa käyttäjästään ja lähettää se eteenpäin viruksen tekijälle. Kerätyllä tiedolla voidaan kiristää käyttäjää, varastaa esimerkiksi pankkitililtä rahaa, jos käyttäjätiedot ovat saatu käsiin ja hyväksikäyttää tietokoneen resursseja erilaisten palvelujen käyttämiseen.

Millaisia tietokoneviruksia on

Pääasiallisesti virukset voidaan helposti kategorisoida kahteen eri osastoon: näkyvät ja näkymättömät. Virukset eivät oikeastaan tarvitse sen kummempia selityksiä, sillä tällä pystyy jo jakamaan ne selkeästi eri ryhmiin. Näkyvät virukset ovat oikeastikin ruudulla näkyviä, ärsyttäviä viruksia, joilla on usein jokin muu tarkoitus, kuin olla ärsyttävä.

Virus

Niitä usein käytetään, jotta käyttäjän huomio saadaan pois oikeasta ongelmasta, eli näkymättömästä viruksesta. Näkymätön virus voi olla esimerkiksi troijalainen, jossa yhden paketin sisään on piilotettu useita viruksia, jotka pääsevät valloilleen, kun tämä yksi virus on saatu läpi. Näkyvissä viruksissa saattaa olla riskinä se, että kun painat jotain nappia, se alkaa lataamaan näkymättömästi virusta koneellesi. Lisäksi näkyvät virukset ovat myös välillä jopa hyödylliseltäkin vaikuttavia palveluita, jotka piilottavat oikeasti takanaan isompia ja vaarallisempia viruksia.

Näkymättömät virukset voivat toimia monella eri tavalla ja niitä koodataan hyvin erilaisiin tehtäviin. Niitä kehittyykin jatkuvasti lisää, vaikka virustorjuntaohjelmat pysyvätkin melko hyvin niiden kärryillä. Valitettavasti kuitenkin välillä virus pääsee hyvästäkin palomuurista läpi ja voi pahimmillaan tuhota tietokoneen käyttökelvottomaksi.

Miten välttää tietokoneviruksia

Tietokoneviruksia on mahdollista välttää fiksulla ja järkevällä nettikäytöllä. Ensinnäkin kannattaa ottaa nyrkkisäännöksi sen, ettei käytä tietokonetta mihinkään ylimääräiseen. Voit käyttää sähköpostiasi, kunhan et avaa tuntemattomia linkkejä ja liitetiedostoja, kirjautua pankkiisi ja esimerkiksi lukea uutisia tunnetuilta sivuilta. Ongelmia tulee silloin, kun tietokonetta käytetään sivuilla, joiden alkuperä ei ole aivan varma ja esimerkiksi ladataan laittomasti materiaalia netistä. Näitä ovat usein tietokonepelit, elokuvat ja televisiosarjat. Niiden mukana on hyvin todennäköistä saada jokin odottamaton tietokonepöpö, josta saattaa kuoriutua harmillinen virus.

Tärkeää on pitää huolta siitä, että tietokone on aina päivitetty ja käytössäsi on toimiva virustorjuntaohjelmia. Suomalaisia virustorjuntaohjelmia on monia, joten voit halutessasi valita täysin kotimaisen ja suomenkielisen palvelun, niin mahdollisesti ymmärrät sen toimintaa paremmin. Mikäli lataat netistä joitain pelejä tai palveluita, niin varmista niiden alkuperä. Ilmaispalvelut, jotka voi helposti ladata netistä, voivat piilottaa sisällään ikäviä yllätyksiä. Se, että jokin palvelu netissä maksaa, ei myöskään varmista mitään. Usein turvallisinta on ostaa pelejä ja palveluita vain tunnetuilla alustoilla, kuten Steamissa tai Originissa.

Tietokoneviruksia tulee maailman koneisiin päivittäin miljoonia ja sellaisen saaminen on tavallista. Kannattaa varmistaa, että pidät koneella olevistasi tiedostoistasi aina varmuuskopiot, sillä mikäli käy niin, että tietokoneesi saa tartunnan, voit yksinkertaisesti tyhjentää koko tietokoneen. Se tarkoittaa kuitenkin sitä, että tietokone tyhjennetään kokonaan, joten pidä huoli, että omat asiakirjat ja tärkeät tiedostot ovat tallessa.